Ngwenya Glass

Dit unieke verhaal ontvouwde zich in 1979. Een glasblazerij genaamd Swazi Glass Craft (handelend als Ngwenya Glass) werd opgezet als een Zweeds hulpproject. De Zweden importeerden alle machines en apparatuur, bouwden de oorspronkelijke fabriek en gebruikten en trainden Swazi's in de eeuwenoude kunst van het glasblazen. Twee van de meest getalenteerde glasblazers werden naar Zweden gestuurd naar de wereldberoemde Kosta Boda-glasfabriek, waar ze leerden van toonaangevende ambachtslieden. In 1981 droegen de Zweden de fabriek over aan Swaziland/Eswatini Small Enterprise Development Corporation.

Maar helaas, vier jaar later staakte de fabriek de productie.
Ineens geen glazen dieren meer! Dit was een mysterie voor Swazi Glass olifantenverzamelaars, Chas Prettejohn, een scheepsingenieur, en zijn ouders, Alix en Richard, die in de Oost-Kaap in Zuid-Afrika woonden.
 

Hun nieuwsgierigheid dreef hen letterlijk naar het naburige Swaziland/Eswatini om te "onderzoeken". Het resultaat; de Prettejohn's vonden zichzelf de trotse nieuwe eigenaren van de enige glasblazerij in Afrika op dat moment ... en een ter ziele gegane!

De Prettejohn's namen het over in juni 1987, brachten een paar maanden door om de machines aan het werk te krijgen en een deel van het oorspronkelijke personeel op te sporen. Ze begonnen de productie in augustus met vier voormalige werknemers, waaronder Sibusiso Mhlanga, de meester-glasblazer. Ngwenya Glass heeft nu meer dan 60 mensen in dienst, waaronder twee van de oorspronkelijke Zweeds opgeleide blowers. Sibusiso, die Zweden de afgelopen jaren verschillende keren heeft bezocht om opnieuw te werken met enkele van 's werelds toonaangevende glasblazers, begeleidt nu de nieuwe leerlingen.

 

100% gerecycled glas uit Swaziland

Sinds de wedergeboorte is Ngwenya Glass meer dan een inspirerend succesverhaal. Het is de droom van een milieuactivist. De producten, waaronder een scala aan servies, drinkglazen, vazen, kannen en afrikaanse sierdieren, zijn allemaal handgemaakt en mondgeblazen van 100% gerecycled glas.

 
 

Het grootste deel hiervan is afkomstig van frisdrankflessen, verzameld uit heel Swaziland / Eswatini. Niet alleen worden de mensen van Swaziland/Eswatini aangemoedigd om de flessen te verzamelen, maar Ngwenya Glass werkt samen met de lokale scholen om de kinderen een gevoel van milieubewustzijn bij te brengen. In ruil voor bouwmaterialen en de sponsoring van het voetbalteam moeten de leerlingen meedoen aan opruimacties.

 

 

Recyclen, hergebruik, goede doelen en Fairtrade

 
- Oude kranten worden gebruikt als verpakking voor het glas.
- Grijs water wordt hergebruikt en regenwater opgevangen.
- Gezuiverde oude motor- en KFC-olie wordt gebruikt om de oven van brandstof te voorzien.
- Inheemse bomen worden geplant rond de fabriek.
- Hebben een personeel HIV/Aids bewustmakingsprogramma.
- Steunen weeshuizen en regionale goede doelen.
- Doneert een deel van de opbrengst van de wereldwijde verkoop aan dieren in het wild.
- Trots lid van Fairtrade (swift).
 
 

In 1989 lanceerde Ngwenya Glass het meest succesvolle natuurbeschermingsfonds van het Koninkrijk Swaziland / Eswatini. door een percentage van de winst uit de wereldwijde verkoop te doneren. Bekend als het Ngwenya Rhino & Elephant Fund, gaat de opbrengst rechtstreeks naar Mkhaya Game Reserve, een toevluchtsoord voor bedreigde diersoorten in het Swaziland / Eswatini lowveld. 

Bongani Dlamini glasblazer

Mijn naam is Bongani Dlamini. Ik ben glasblazer bij Ngwenya Glass en ben daar de afgelopen twintig jaar geweest, begeleid door de heer Magagula. Door hier te werken heb ik onderwijs kunnen geven aan mijn kinderen, waar ik erg trots op ben, en een huis dat mijn vrouw het hare kan noemen. Het werken hier was en is een plezier. Het delen van ideeën en het adviseren van de jongeren, over het man-zijn. Natuurlijk zijn we niet altijd serieus, we maken grapjes en lachen elkaar uit. Ik ben er vooral trots op dat ik deel heb uitgemaakt van het team dat de giraffenwerper heeft ontworpen; het is echt een hit onder onze gasten.

Gone Arty

Gone Arty is sinds 1999 afnemer van deze mooie producten. Zij bezoeken Ngwenya Glass jaarlijks en komen zo iedere keer tot een nieuw assortiment.